Derslerden pistlere: 3,5 saniyede 100 kilometreye ulaşan araç ürettiler

ulaştığımız başarılara rağmen hala Formula ATA yarışına katılırken İtalya’ya yolculuk hepimiz için çok zor. Bu gençler, aracı kendileri tasarlayıp imal ederlerken bir yandan da mezuniyet sınavlarına hazırlanıyor ve öğrenimlerini sürdürüyorlar. Dolayısıyla üniversite öğrencilerinin ürettiklerine saygı duymalı ve onları desteklemeliyiz. Bu gençler, ileride ülkemizin otomobil markası olan bir Türk firmasında çalışabilir ve ulusal takımlarda görev alabilir” diye konuştu.

Kocaeli Üniversitesi’nin Formula Takımı 10 yıl içinde 6 araç üreterek uluslararası yarışmalarda Türkiye’yi temsil etmiştir. Ekip, 0’dan 100 kilometre hıza 3,5 saniyede çıkabilen ve Tesla’dan sponsorluk almayı başaran bir araç geliştirerek bu yıl 2 yeni araç daha tamamlayarak 8 araç hedefini gerçekleştirmeye hazırlanıyor.

Kocaeli Üniversitesi’nin 72 kişilik Formula Takımı, yeni nesil teknolojik araçlar üretiyor. 10. yılını kutlayan ekip, bugüne kadar 6 Formula araç üreterek yurt dışında yarışmalara katıldı. 2015 yılında kurulan ve başarılarıyla dikkat çeken takım, geçtiğimiz yıl İtalya’da düzenlenen yarışmada teknik kontrolü tek seferde geçerek piste çıkmaya hak kazanan ilk Türk takımı olmasıyla öne çıktı. Gençler, şimdilerde Uluslararası Otomotiv Mühendisleri Derneği tarafından 2025’te yine İtalya’da düzenlenecek Formula ATA yarışmasına hazırlıyor.

“Tamamen kendimiz üretiyoruz”

Kocaeli Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı ve KOU Formula’nın danışman hocası Doç. Dr. Ersin Asım Güven, araçların yapım sürecini anlatarak şunları söyledi: “Formula araçları yapım sürecinde bir kural kitabı takip ediyoruz ve yarışmanın kurallarına uygun bir şekilde çalışıyoruz. Şasemiz çelik borulardan oluşuyor ve dış gövde karbon elyaflarla yapılmış bir kompozitten oluşuyor. Bu gövdeyi tamamen kendimiz üretiyoruz. Hammaddeleri dışarıdan temin ederek kendi tasarımımızı ve imalatımızı gerçekleştiriyoruz. Araçlarımızın motorları hazır alınsa da diğer kısımların tasarımı tamamen bize ait. Elbette bunları tamamlamak için sponsorlarımızın desteği de gerekiyor. Fakat öğrencilerimizin derslerinden arta kalan zamanlarda araçlarımızın tasarımı ve üretimi için çalışıyoruz.”

“Umarım ilk 3’teki yerimizi alırız”

Formula araçlarıyla 3 farklı yarışa katıldıklarını ifade eden Güven, “Aracımız turbolu bir motora sahip. Türkiye’de şu anda böyle bir motor yok ve geçen yıl İtalya yarışında da sadece iki tane turbolu araç vardı. Bu özelliğimizle gurur duyuyoruz. Her yıl yaptığımız araçları daha hafif hale getirerek ilerliyoruz ancak artık sabit bir noktaya kadar ulaşmış durumdayız. Yaklaşık 3 yıl önce 19’uncu, iki yıl önce 12’nci ve geçtiğimiz yıl 6’ncı olduk. Umarım bu performansımızı geliştirir ve ilk 3’teki yerimizi alırız” diye konuştu.

Hedef, 8 araç üretmek

KOU Formula’nın Takım Kaptanı Onur Orhan, bu sene 8 araç üretmeyi hedeflediklerini belirterek, “Şimdiye kadar 6 araç ürettik ve bu yıl 10. yılımızı kutlarken 2 yeni araç daha tamamlıyoruz ve toplamda 8 araca ulaşıyoruz. Kadromuzda 72 kişi bulunuyor ve 8 departmanda çalışıyoruz. 2015 yılında kurulduğumuzdan beri 2 yıl boyunca ilk aracımızın yapımı üzerinde çalıştık” dedi.

Formula 1 aracı 3,5 saniyede 0’dan 100’e çıkabiliyor

Onur Orhan, 2022 yılında ürettikleri Formula 1 aracın 0’dan 100 kilometre hıza 3,5 saniyede çıkabildiği bilgisini vererek, aracın 2025’te düzenlenecek Formula ATA yarışmasına katılmak için tasarlandığını söyledi. Orhan “Bizim için hızlanma süresi, pil veya batarya menzili gibi detaylar öncelikli değil. Yarışmamız, oldukça komplike bir pistte gerçekleşiyor. Burada hızlanma, frenleme ve yan ivme performansı çok daha önemli. 0’dan 100 kilometre hıza 3,5 saniyede çıkabiliyoruz ancak bizim amacımız aracı başarılı bir şekilde yarışı tamamlamak. Bu hedefimize ulaşmak için de genellikle 22 kilometre mesafe kat etmemiz gerekiyor ve bu yüzden batarya hacmini azaltarak aracın ağırlığını düşürebiliyoruz. Nitekim en son ürettiğimiz aracımızın bataryası yaklaşık 30 kilometrelik bir menzile sahiptir. Öğrenci yapımı bir araç ürettikleri için öğrencilerimizin derslerine de devam etmeleri gerektiğini unutmamak gerekir. Bu yüzden yarışma için uğraşırken öğrencilerin derslerine de zaman ayırmaları gerekiyor” diye sözlerini tamamladı.

Üniversite öğrencilerinin ürettiklerine saygı duyulmalı

Orhan, son olarak üniversite öğrencilerinin ürettiklerine ve katettikleri başarılara saygı duyulması gerektiğini söyledi. “Ülkemizde başarımızın tanınmasını ve üniversite öğrencilerinin başarılarına destek verilmesini temenni ederim” diyen Orhan, “Bu gençler ileride ülkemizdeki bir otomobil markasında çalışabilir veya ulusal takımlarda görev alabilir” şeklinde konuştu.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*