‘Türkiye Adalet Akademisi Kanunu Teklifi’ Adalet Komisyonu’nda

**TBMM Adalet Komisyonu Görüşmelerinde Türkiye Adalet Akademisi Kanunu Teklifi Tartışmaya Açıldı

TBMM Adalet Komisyonu, Ankara Milletvekili Murat Alparslan ve Zonguldak Milletvekili Saffet Bozkurt’un yanı sıra 102 AK Partili vekilin imzasını taşıyan Türkiye Adalet Akademisi Kanunu Teklifi’ni görüşmek üzere toplandı. Açılış konuşmasını yapan Komisyon Başkanı Cüneyt Yüksel, “Türkiye Adalet Akademisi, hukuka ve insan haklarına bağlı, tarafsız ve bağımsız bir şekilde karar alabilen, meslek etiği ilkelerine sadık ve toplumun adalet ihtiyacına cevap verebilecek nitelikte hâkim ve savcılar yetiştirmeyi hedeflemektedir.” şeklinde konuştu.

Komisyonun amacından bahseden Yüksel, “Adalet ve hukuk alanında sağladığı eğitimlerle Akademi, adalet teşkilatımızın özgün, yenilikçi ve saygın bir yapıya kavuşmasına katkıda bulunmaktadır. Adil, bağımsız, tarafsız ve etkin bir yargı sistemi için nitelikli hâkim ve savcıların yetiştirilmesi hayati önem taşımaktadır ve bu doğrultuda Türkiye Adalet Akademisi vazgeçilmez bir role sahiptir.” ifadelerini kullandı.

Kanun teklifinin Anayasa Mahkemesi’nin 34 sayılı Türkiye Adalet Akademisi Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ni iptali sebebiyle oluşacak hukuki boşluğun giderilmesi amacıyla hazırlandığını belirten Yüksel, bu teklifin 1’i geçici olmak üzere toplam 21 maddeden oluştuğunu açıkladı.

Teklifte imzası bulunan AK Parti Ankara Milletvekili Murat Alparslan ise görüşmelerine başlanan teklifin, “hukuk devleti olmanın temel ilkelerinden biri olan bağımsız ve tarafsız yargı sisteminin güçlendirilmesi açısından önemli bir adım niteliğinde olduğunu” ifade etti. Alparslan, “Bu teklifin amacı, Türkiye Adalet Akademisi’nin kurumsal yapısının güçlendirilmesi ve Akademi’ye yargının etkinliği ve güvenilirliğini artırmaya yönelik ilave görevler verilmesi” şeklinde konuştu.

Hükümetin adalet alanında gerçekleştirdiği reform iradesine de değinen Alparslan, “Ülkemizde adalet hizmetlerine erişimin kolaylaştırılması, yargıya olan güvenin artırılması ve insan odaklı hizmet anlayışının geliştirilmesi ana ilke ve değerler olarak kabul edilmektedir. Hükümetimizin iktidara geldiği günden bugüne kadar aralıksız bir şekilde süregelen reform iradesi de bu ilke ve değerlerin geliştirilmesinin somut bir göstergesidir.” dedi.

Türkiye Adalet Akademisi Kanunu Teklifi, İHA’nın aktardığı bilgilere göre görüşmelerine devam ediyor.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*